Till minne av Uno Milton

Den 9 juni 2018 avled Uno Milton och han begravdes den 11 juli i Silverdals kapell. Det är många som minns honom med glädje och därför har vi samlat några av minnesorden här.


Uno Milton växte upp på en villatomt intill järnvägen vid Helenelund med en gammal röd banvaktarstuga tvärs över spåren och kom att påverkas mycket av det. Han gjorde sina egna tåg av papp redan som liten och visade prov på talanger inom många andra områden också.

Han gick 6 år i folkskola och 4 är i realskola, en utbildning utan någon speciellt konstnärlig eller teknisk prägel. Det hindrade honom inte från att utveckla dessa sina intressen själv med en livslång nyfikenhet som drivkraft.

Det är som modellbyggande tusenkonstnär han har blivit legendarisk och att få uppskattning av publik för det gillade han verkligen. Många är de som inspirerats av honom till egna byggen, men att nå upp till hans kvalitet är svårt. Det ska vara realistiskt, sa han ofta, när man stolt visade upp något alltför vackert för honom.

Han var allmänt uppfinningsrik, inte bara när det gällde modellbyggen, och tyckte om att göra ständiga förbättringar på sina saker. Han hade en motorbåt (ALBIN 25) och två veteranbilar från 60-talet som han vårdade ömt och försåg med fina finesser. Slit och släng, dvs att köpa nytt och färdigt var inte hans stil.

Uno utbildade sig till tandtekniker, till glädje för patienterna och bra för hans modellverksamhet. Även hans katt fick glädje av det. Den hade skadat en tand och försågs med en guldplomb.

Privatpersonen Uno var lätt att umgås med, tack vare sin ödmjukhet,  generositet och vänfasthet och han fick god kontakt med sina styvbarn och yngre släktingar. De förstod faktiskt inte riktigt hans storhet förrän de besökt hans modelljärnväg på Tekniska Museet.

Förr om åren spelades dansmusik (gärna tangon Uno) till visningarna av modelljärnvägen, för han var även en duktig sällskapsdansare, till och med latinamerikanskt.

Som pensionär fick han mycket tid över för att vårda och förbättra sina kära modeller, och det behövdes verkligen för att de skulle fungera väl. Det arbetet ska nu fortsätta utan honom. Vi som gör det kommer att minnas honom med värme och beundran.

   Johan Murray


Tandtekniker Uno Milton, Sollentuna, modellbyggarnas okrönte nestor, har gått bort i en ålder av 90 år, efterlämnande sin sambo Barbro Dickson.

Uno växte upp på Almvägen Sollentuna, alldeles invid järnvägen och där grundlades hans stora intresse för tåg.

Han fick tbc som 10-åring och vårdades på sanatorium i Varberg under två år. Det var långt hemifrån så Uno fick sällan besök. Där lärde sig att sysselsätta sig själv och utvecklade sina konstnärliga talanger; han målade tavlor, broderade dukar och spelade piano.

Under skoltiden visade Uno sina talanger i slöjd; ”Hans skolkamrater gjorde skärbrädor. Uno byggde en kanot!”. Från en köpt ritning byggde han en tvåmanskanot med furuskrov och ekspant och klädde den med duk. Därefter gjorde han ”Tärnan”, en Waxholmsbåt i mässingsplåt. Allt var egenkonstruerat: ångpanna, ångmaskin, pumpar och växlar. Därtill radiostyrt.

Unos mästerverk var en modelljärnväg med 50 meter räls och ett naturtroget landskap som finns utställd på Tekniska museet. Arbetet påbörjades 1948 och tog 3.500 arbetstimmar under sju år. Alla detaljer, utom lokens motorer, är gjorda för hand. Modelljärnvägen är sedan början av 1960-talet en av museets huvudattraktioner. Sedan dess har Uno varit på museet och hjälpt till med reparationer och underhåll – ända fram till sina allra sista dagar.

Uno var en skicklig tandtekniker och drev ett eget företag i hemmet. Till sin verkstad i bostaden tog han ofta lok för reparation. Där byggde han även vidare på sin hobby. Det blev bland annat ett järnvägsspår i trädgården där hans tre live steam-tåg kunde tuffa fram.

Tillsammans med sin livskamrat Barbro tillbringade han många härliga sommardagar i sin motorbåt i Stockholms skärgård.

Under 50 år ägde och vårdade han sina två gamla bilar från 60-talet. Ingen lyx och inga skönheter. Unos livsfilosofi var annorlunda! Han levde enkelt och fann sin glädje i att skapa och vårda. En helt unik person har lämnat oss. Ett ljust minne blir kvar.

   Ingemar Tunstig